La aceste alegeri locale, majoritatea femeilor care au candidat la funcţia de şef al administraţiei locale au câştigat bătălia cu bărbaţii. „Adevărul“ vă prezintă poveştile celor mai interesante primăriţe.
Anul 2000, alegeri locale. O domnişoară de doar 25 de ani îndrăznea să se înscrie în cursa pentru Primăria Chinteni din judeţul Cluj. Era cel mai tânăr candidat din ţară şi, în plus, femeie! Imaginaţi-vă cum era privită această domnişoară care se visa primar de comună în anul 2000, când mentalitatea alegătorilor era mult diferită faţă de cea de astăzi. Cu toate acestea, domnişoara a câştigat alegerile de-atunci, şi pe toate cele ce au urmat, iar astăzi este din nou primar, la al patrulea mandat. Se numeşte Lucia Suciu şi este primarul comunei Chinteni din judeţul Cluj.
Anul 2012, alegeri locale. O altă tânără, de 38 de ani, candidează la funcţia de primar, însă nu într-o comună, ci într-un mare oraş al României - Craiova! Lia Olguţa Vasilescu a câştigat alegerile în faţa lui Antonie Solomon, înregistrând astfel o nouă premieră în România: prima femeie de după 1990 care ajunge primar într-un oraş mare.
La aceste alegeri locale, care au avut loc pe 10 iunie, femeile primar au câştigat două bătălii: cea politică şi cea cu mentalitatea potrivit căreia scena politică este rezervată bărbaţilor. În judeţul Galaţi, până acum erau doar două femei primar. Astăzi sunt patru. În judeţul Prahova sunt cinci femei primar. În judeţul Sibiu, primăriţa din oraşul Dumbrăveni, Georgeta Irimie, s-a bătut cu opt contracandidaţi, toţi bărbaţi, şi a câştigat al doilea mandat. Iaşiul, Neamţul, Suceava sau Constanţa sunt alte judeţe unde femeile primar au câştigat bătăliile electorale. „Mazăre" de Craiova
Lia Olguţa Vasilescu are 38 de ani şi este noul primar al Craiovei. Candidatul USL (PSD) a câştigat alegerile din iunie 2012 cu 45,6 % din voturi, reuşind să fie în