Dezvoltatorii imobiliari consacraţi vorbeau la începutul crizei că piaţa va fi epurată de companiile „no name“ care au intrat în acest domeniu „din greşeală“, fără a avea vreo expertiză şi urmărind doar profitul. După mai bine de patru ani de criză, lucrurile par să stea pe dos.
Cele mai mari probleme le au tocmai marii dezvoltatori, care au început construcţia unor ansambluri rezidenţiale cu sute de apartamente pe care nu le mai pot finaliza, iar antreprenorii locali sunt cei care au înflorit surprinzător, punând pe piaţă blocuri mici de apartamente în zone ieftine ale Capitalei şi la preţuri de „Prima Casă“.
Să fie acesta sfârşitul unei ere dominate de mastodonţi imobiliari sau o nouă perioadă de tranziţie? Deocamdată, investitorii „pursânge“ spun că nu mai găsesc niciun motiv pentru a începe un nou proiect în România, mai ales pe segmentul rezidenţial. În acelaşi timp, muncitorii de ieri, de pe şantierele spaniole sau italienești, construiesc proiecte de 20-30 de apartamente.
Sorin Bădescu lucrează în construcţii de 20 de ani. A fost plecat o perioadă pe şantiere în străinătate, şi cu banii adunaţi a decis să îşi înceapă propria lui afacere imobiliară în ţară. El construieşte câte o casă, aşteaptă să o vândă şi cu banii obţinuţi îşi continuă proiectul. „Până acum am construit 15 case cu un etaj. Am decis să construiesc în această zonă (Popeşti-Leordeni n.red.) pentru că aici locuiesc. Câştigurile sunt reduse, pentru că oamenii caută case mici şi ieftine“, spune Sorin Bădescu.
Omul de afaceri grec Alexandros Tzanos a venit în România când piaţa imobiliară era în plin avânt. Şi-a deschis o agenţie imobiliară, iar veniturile obţinute din tranzacţii au fost mulţumitoare până la venirea crizei. Blocajul din vânzări l-a determinat pe Tzanos să îşi diversifice obiectul de activitate. Astfel, cu banii câştigaţi din intermedi