Toate cele trei institute de sondare au indicat procente mai mari pentru candidaţii USL, faţă de rezultatele finale din alegerile locale.
Marius Nicoară (dreapta) - USL - a câștigat alegerile la Cluj doar în exit-poll-uri
În acest an au apărut diferenţe spectaculoase între rezultatele exitpoll- urilor din seara alegerilor locale şi datele oficiale de după finalizarea numărării voturilor. Un fenomen interesant, vizibil în graficul realizat de blogul colectiv "La Colţul Străzii", arată că toate exit-poll-urile au dat procente mai mari candidaţilor USL, indiferent de institutul care le-a realizat, în timp ce, în cazul PDL, abaterea a fost, de fiecare dată, minimă.
Astfel, candidatul susţinut de USL la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu, a fost dat câştigător duminică seara de toate cele trei institute, CURS, CCSB şi IRES, cu procente peste 60%, în timp ce în realitate acesta a obţinut 54,7% din voturi.
În toate cele trei cazuri, discrepanţa este de aproximativ 8-9 procente. La fel la Cluj, unde Geopol, CCSB şi IRES îl creditau pe candidatul USL la primărie, Marius Nicoară, cu 4-5% mai mult faţă de numărul de voturi obţinut.
Suspectul principal - spirala tăcerii
Şefii celor trei institute de sondare a opiniei publice explică diferenţele prin fenomenul numit "spirala tăcerii".
Conform acestuia, când un candidat este foarte bine plasat în sondaje şi există un puternic curent favorabil acestuia, unii dintre votanţi ar putea să declare, întrebaţi, că au votat cu el, deşi de fapt au pus ştampila pe cu totul altcineva.
"Fenomenul se manifestă şi acum. Dacă o să întrebaţi astăzi, o să vedeţi că vreo 75% or să declare că au votat cu Sorin Oprescu, adică mai mulţi decât l-au votat de fapt", explică directorul IRES, Vasile Dâncu.
Acesta spune că probabil unii dintre cei