Costul orar al forţei de muncă din România a înregistrat, în primul trimestrul al anului, a patra cea mai mare creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), conform datelor făcute publice de Eurostat, Biroul de Statistică al UE.
Astfel, creşterea de 5,2% înregistrată în cazul României depăşeşte media de la nivelul tuturor celor 27 de state membre ale UE, mai exact de 1,7%.
România a fost devansată în topul celor mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă doar de Estonia, unde s-a observat o majorare cu 7,2%, de Bulgaria, cu 6,8%, şi de Austria, cu 5,3%.
La polul opus, statul în care s-a înregistrat cea mai scăzută majorare a costului orar al forţei de muncă a fost, în primul trimestru al lui 2012, Luxemburg, unde nu s-a depăşit valoarea de 0,9%. Cipru se află, la rândul său, pe penultimul loc al topului cu o creştere de 1%.
Singurul stat membru al UE în care s-a observat în această perioadă o scădere a costului orar al muncii a fost Slovenia, în timp ce în Marea Britanie valoarea lui a rămas constantă, faţă de primul trimestru al anului trecut.
Costul orar al muncii este reprezentat de salarii, de compensaţii financiare şi de cheltuielile nesalariale ale angajatorului. În zona euro, valoarea salariilor şi a compensaţiilor financiare pe ora de lucru a crescut cu 2% faţă de ultimul an, asemenea cheltuielilor nesalariale, faţă de 2,6%, respectiv 3,5% în ultimul trimescu al anului trecut. În UE, valoarea pe oră a salariilor şi beneficiilor salariale a crescut cu 1,7%, iar cea a cheltuielilor nesalariale ale angajatorului au crescut cu 2,1% în ultimul an, faţă de 1,6% şi respectiv 3,4% în cel de-al patrulea trimestru al anului 2011.
Costul orar al forţei de muncă din România a înregistrat, în primul trimestrul al anului, a patra cea mai mare creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE)