Guvernul german a inceput sa deschida usa optiunii de mutualizare a datoriilor, pentru prima data, ceea ce reprezinta o profunda schimbare de politica, agreand analizarea unei propuneri prinvind constituirea unui fond de stabilitate de 2.300 de miliarde de euro, pentru a evita scaparea de sub control a crizei din zona euro, relateaza The Telegraph.
Oficiali de la Berlin citati de cotidianul britanic au afirmat ca Angela Merkel, liderul guvernului german, doreste sa renunte la pozitia sa vehementa privind planurile pentru un asa numit "European Redemption Pact", un fond de amortizare care poate achita excesul de datorie suverana din zona euro.
"Acest lucru este posibil cat timp exista o supraveghere a veniturilor fiscale", a precizat o sursa din cabinetul cancelarului. Oficialul a avertizat ca nu va exista un "master plan" sau o schimbare majora la summitul UE de la sfarsitul acestei luni.
Merkel a respins acest pact in noiembrie anul trecut, considerandu-l "complet imposibil", desi a fost proiectat de Consiliul de Experti Economici ai Germaniei (sau "Cei cinci intelepti"), fiind in general privit ca singura modalitate viabila prin care sa se depaseasca impasul din prezent.
O accelerare a evenimentelor poate forta insa mana cancelarului german. Merkel este sub o presiune imensa din partea SUA, Chinei, Marii Britanii si Europei Latine pentru a schimba directia lucrurilor, dupa ce criza a acaparat Spania si Italia si se poate transforma intr-un cataclism global.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat ca Europa se confrunta cu o "urgenta sociala". Tarile care au adoptat reforme sunt acaparate de forte pe care nu le pot controla.
"Trebuie sa recunoastem ca avem o problema sistemica. Nu sunt singur ca urgenta acestui lucru este complet inteleasa in toate capitalele", a mentionat ace