NASA a lansat miercuri, cu succes, telescopul cu raze X NuSTAR, capabil să ofere imagini ale Universului la rezoluţii fără precedent, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Racheta portantă Pegasus XL, aparţinând firmei americane Orbital Science Corporation, care a transportat telescopul NuSTAR pe orbită, a fost lansată din zbor, de pe un avion Lockeed L-1011, la ora 15:58 GMT, de la altitudinea de 11.900 de metri. Avionul cu trei reactoare a decolat cu o oră mai devreme de pe o pistă din atolul Kwajalein, din insulele Marshall din Pacific.
După ce a rămas în cădere liberă timp de 5 secunde, după desprinderea de avion, racheta şi-a aprins motoarele. După 70 de secunde prima treaptă a rachetei şi-a epuizat combustibilul şi s-a desprins. Cea de-a doua treaptă a preluat sarcina de a scoate telescopul pe orbită şi motorul său a funcţionat timp de 90 de secunde, până la epuizarea combustibilului.
Separarea celei de-a treia trepte a rachetei Pegasus Xl s-a produs la ora 16:12 GMT, la 13 minute după desprinderea de avion, iar telescopul NuSTAR a ajuns pe orbita sa ecuatorială, la puţin peste 600 de kilometri de Pământ.
Prima săptămână, rezervată testelor
În prima săptămână de la lansare, echipa NASA care se ocupă de misiunea acestui telescop va derula o serie de teste pentru a se asigura că toate sistemele funcţionează corespunzător.
"NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) ne va ajuta să înţelegem felul în care a evoluat Universul de la Big Bang (explozia primordială) până la complexitatea sa din prezent", declara recent, într-o conferinţă de presă Paul Hertz, directorul Departamentului de astrofizică al NASA, cu sediul al Washington.
"Vom putea observa cele mai calde obiecte cosmice, precum şi pe cele mai dense, sau pe cele mai încărcate cu energie, într-o manieră fundamental nouă"