PDL şi-a încasat-o puternic duminică. USL a luat 36 de Consilii Judeţene şi aproape tot Bucureştiul. USL a triumfat în 28 de reşedinţe de judeţ, dacă socotim doar provincia. Sursa: EVZ
PDL are câteva bastioane, răsfirate peste tot pe hartă, la fel ca satele izolate din Alba, pentru care au tremurat pâna în ultima clipă.
Aşa e, PDL şi-a încasat-o dar cred că nu ştie încă prea bine ce l-a lovit. USL e de fapt PSD dopat cu steroizi PNL. Dacă separăm candidaţii USL în PSD şi PNL rezultă următoarele rezultate la nivel naţional: PSD – 17 primari în reşedinţe de judeţ şi 24 de consilii judeţene. Total: 41 de câştigătoriPNL – 9 primari în reşedinţe de judeţ şi 13 consilii judeţene. Total: 22 de câştigătoriPDL – 12 primari în reşedinţe de judeţ şi 2 consilii judeţene. Total: 14 câştigători.
PDL şi-a stricat scorul în raport cu PNL, în primul rând din cauza rezultatului catastrofal din Bucureşti.
Dacă separăm USL în solvent şi solvat, observăm că PSD are mai mult decât PDL şi PNL la un loc în reşedinţele de judeţ şi consilii judeţene. România are în acest moment 41 de baroni PSD. Stânga este marele câştigător al acestor alegeri, PSD este singurul învingător veritabil. PSD are, în interiorul USL, de două ori mai mulţi câştigători decât PNL (41 la 22), pe posturile cu adevărat importante. Deci raportul real de forţe în USL este de 2 la 1 în favoarea PSD. Dacă PNL va obţine şi la generale paritate pe circumscripţii înseamnă că Victor Ponta le va face cadou vreo 50-60 de locuri în Parlament.
PDL are 12 primari în reşedinţele de judeţ, fiind pe locul doi după PSD. Dacă adăugăm cei 9 primari PNL, rezultă că în marile oraşe dreapta are 21 de reprezentanţi, în timp ce stânga, PSD, are 17. E o împărţire destul de firească între cele două doctrine politice. Aceste alegeri nu desfiinţează PDL în mediul urban, ci confirmă o împărţire natura