Băncile nu respectă în totalitate noile reglementări globale conform cărora bonusurile trebuie să reflecte performanțele pe termen lung ale companiei, a declarat, miercuri, organizația de reglementare a grupului principalelor 20 de economii globale.
G20 a adoptat noi măsuri de reglementare cu privire la bonusurile bancare în urma crizei financiare din 2007-2009 pentru a preveni ca acestea să încurajeze asumarea de riscuri excesive, anunță CNBC.
Corelarea bonusurilor cu performanțele companiei
Aceste noi reglementări obligă băncile să limiteze partea bonusului care este oferită în bani lichizi, restul urmând să fie oferit sub formă de acțiuni care nu pot fi vândute decât în timp.
În cadrul unui raport pentru summitul liderilor G20 de săptămâna viitoare, Financial Stability Board a declarat că implementarea noilor reglementări este în proces de îmbunătățire, dar că unele domenii trebuie să fie supravegheate mai atent, în special corelarea bonusurilor cu performanțele companiilor.
„Legarea compensațiilor de performanță reprezintă o problemă pentru instituțiile financiare, acestea nedorind să piardă din angajații-cheie și având dificultăți în a corela plățile compensatorii cu performanța companiilor”, se arată în comunicatul FSB.
Furia publicului și a acționarilor
Acțiunile bancare au suferit la bursă în ultimii ani pe măsură ce mulți investitori se retrag de pe un sector care se confruntă cu incertitudini din cauza crizei datoriilor suverane și cu scăderea profiturilor pe măsură ce noile măsuri de reglementare sunt implementate.
Nivelul ridicat al bonusurilor acordate bancherilor a stârnit și furia publică în Europa și în Statele Unite, mai ales că multe dintre aceste bănci au fost salvate cu ajutorul banului public după ce acestea au avut de suferit din cauza investițiilor necugetate în a