Ţările Europei Occidentale pregătesc terenul pentru revizuirea Acordurilor Schengen şi pentru restabilirea controlului de frontieră. Franţa şi Germania sunt principalele ţări interesate în luarea unor asemenea măsuri pentru asigurarea graniţelor interioare ale Uniunii Europene, scrie presa rusă citată de Rador.
Noul presedinte francez Francois Hollande, la fel ca predecesorul său, Nicolas Sarkozy, susţine eforturile pentru combaterea migraţiei ilegale. Întărirea controlului la frontieră, în special în sudul Franţei, poate reduce în mod semnificativ fluxul de imigranţi, cred cei de la Ministerul Afacerilor Interne din Franţa.
Şi conducerea Germaniei susţine menţinerea dreptului de restaurare a frontierelor în cadrul UE. În favoarea revizuirii parţiale a Acordurilor Schengen a vorbit în mod repetat şi Hans-Peter Friedrich, ministrul de Interne german. Fără a nega importanţa menţinerii întregului spaţiu Schengen, Frederick insistă totuşi asupra faptului că securitatea internă a fiecărei ţări este o prioritate. Politicianul german şi-a exprimat îngrijorarea mai ales cu privire la migraţia ilegală necontrolată, care "constituie o ameninţare directă pentru stabilitatea şi securitatea întregii Lumi Vechi", a afirmat Hans-Peter Friedrich.
Dezbaterea cu privire la problema graniţelor deschise durează de mai mulţi ani. Pe când Europa susţinea reformele democratice din Orientul Mijlociu şi din Africa, nimeni nu presupunea că, în scurt timp, "primăvara arabă" ar putea pluti până la continentul european. Refugiaţii din Tunisia, Egipt şi Libia au inundat Grecia şi Italia. Datorită Spaţiului Schengen, sute de imigranţi au putut să se mute în Franţa, Austria şi Germania. Primul care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de permisivitatea frontierelor europene a fost Nicolas Sarkozy.
Atunci, Franţa a declarat fără echivoc că refuză să respecte acordurile de la