Cutremurul care a avut loc în data de 20 mai, în Emilia-Romagna, în nord-estul Italiei, a modificat pur şi simplu solul, anunţă un geolog italian. Vechiul turn din Finale Emilia, după primul cutremur și după cel de-al doilea
Sursa: Reuters
În data de 20 mai a avut loc un cutremur de magnitudine 6 pe scara Richter, care a produs modificări importante asupra solului, după cum anunţă geologul italian Stefano Salvi.
Din măsurătorile efectuate de acesta, nivelul solului a fost ridicat cu 15 centimetri. Datele noastre din satelit au indicat că seismul de pe 20 mai a ridicat solul cu 15 centimetri deasupra epicentrului, iar cel de pe 29 mai, de o intensitate mai mică, l-a ridicat cu 11 centimetri", a declarat la Roma geologul, el fiind specialist în observarea zonelor seismice cu ajutorul sateliţilor.
Tot în zona Emilia-Romagna a mai avut loc un cutremur puternic, de 5,8 grade pe scara Richter,al cărui epicentru a fost la doar câteva zeci de kilometri distanţă de al primului seism.
În urma celor două cutremure au murit 25 de oameni în Italia.
"Solul coboară în jurul epicentrelor şi la 10 sau 20 de kilometri revine la nivelul «zero»", nivelul de plecare, "dar acolo unde s-a ridicat, el nu va mai coborî niciodată, din contră, va continua să se ridice chiar şi după seism, dar într-un ritm mai lent", a adăugat Salvi.
Specialiştii mai avertizează că aceste cutremure din zona Italiei nu pot fi prevăzute însă nu mai surprind pe nimeni dată fiind harta riscului seismic a zonei.
Din data de 20 mai şi până în acest moment, au fost înregistrate în zona Emilia-Romagna 1.827 de unde seismice.
Distrugerile provocate de cele două cutremure şi replicile lor au fost evaluate ca valorând câteva miliarde de euro. 15.000 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele după cutremure.