În şedinţa de guvern de miercuri ar fi trebuit aprobată trecerea parterului Casei Coandă din proprietatea privată a statului în proprietatea publică a statului şi din administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), în administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), în scopul reînfiinţării Muzeului Naţional Henri Coandă. Adoptarea iniţiativei legislative a fost însă amânată, cu o săptămână.
Vestea proastă ne-a fost comunicată chiar înainte de închiderea ediţiei şi abia am apucat să retragem de la tipar articolul care vestea adoptarea normativului (fuseserăm asiguraţi, în prealabil, că nu va fi niciun impediment în acest sens). Se pretinde că întârzierea este obiectivă, determinată de necesitatea îndeplinirii unor formalităţi birocratice şi că nu există o opoziţie în interiorul Guvernului Ponta, împotriva acestei măsuri strict necesare pentru recuperarea, restaurarea şi revalorificarea patromoniului Coandă.
Sperăm că nu este decât o simplă coincidenţă, între refuzul Ministerului de Finanţe de a delega o persoană la reuniunea organizată, luni, de Asociaţia Henri Coandă, Biblioteca Naţională a României şi Jurnalul Naţional, reuniune la care au fost reprezentate toate celelalte instituţii cu rol determinant în revalorificarea patrimoniului Coandă, şi opoziţia singulară a Ministerului de Finanţe la adoptarea hotărârii de reînfiinţare a Muzeului Naţional Henri Coandă.
Până una-alta, noi vom continua campania începută pe data de 20 mai. Am fi continuat, chiar dacă hotărârea de guvern ar fi fost adoptată, pentru că, veţi vedea, simpla reînfiinţare formală a Muzeului Coandă nu va fi decât începutul unui drum lung şi, din păcate, anevoios, până la atingerea obiectivelor formulate mai sus.
Coandă în revista franceză „Radar”
Pe 10 ianuarie 1954, influenta revistă franceză Radar anu