Numărul deţinuţilor bătrâni din închisorile americane a crescut cu peste 1.300% din 1980 şi până în prezent, iar trendul se aşteaptă să fie ascendent şi pe viitor, avertizează American Civil Liberties Union (ACLU), într-un raport publicat miercuri şi citat de Huffington Post.
În acest moment, în penitenciarele din SUA sunt 125.000 de persoane cu vârste de peste 55 de ani, cu toate că există numeroase dovezi care sugerează că acestea nu reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei publice. Cel mai important, însă, este faptul că, mai ales din cauza nevoii de îngrijiri medicale constante, costă de două ori mai mult să ţii în închisoare un bătrân, explică ACLU.
Concret, un vârstnic în spatele gratiilor presupune cheltuieli anuale de aproximativ 68.000 de dolari, faţă de 34.000 de dolari, cât costă ceilalţi deţinuţi. În total, SUA cheltuiesc anual peste 16 miliarde de dolari pentru încarcerarea persoanelor de peste 55 de ani.
Este un cost mult prea mare şi inutil, mai ales în condiţii de criză, potrivit economiştilor de la ACLU. Aceştia au calculat că, deşi persoanele de peste 55 de ani din închisori au oricum nevoie de îngrijiri medicale şi în libertate, statele ar economisi aproximativ 66.000 de dolari pentru fiecare vârstnic eliberat.
O altă problemă este că, dacă nu vor exista nişte schimbări fundamentale în acest sistem de detenţie american, care transformă treptat închisorile în azile de bătrâni, numărul deţinuţilor în vârstă ar putea ajunge la 400.000 în 2030. Aceasta ar fi o problemă foarte mare pentru bugetele statale şi pentru cel federal.
Cel mai important dintre factorii care au dus la această îmbătrânire a populaţiei din penitenciarele americane sunt pedepsele foarte dure aplicate în anii '80 - 90' şi lipsa de disponibilitate a autorităţilor de a elibera deţinuţii vârstnici, odată ce şi-au ispăşit o bună parte