Doar 2 consilii judeţene (faţă de 14 în 2008) şi 10 primării reşedinţă de judeţ, aceasta este zestrea cu care a mai rămas fostul partid de guvernământ, PDL, în urma alegerilor de duminică. De cealaltă parte, contabilizând rezultatul învingătorului, putem nota 36 de preşedinţii de consiliu judeţean (din 41 de judeţe), 26 de primării reşedinţă de judeţ şi 5 sectoare ale Bucureştiului. Aceasta este dimensiunea eşecului politic al fostului partid de guvernământ, potrivit rezultatelor parţiale de ieri.
Lideri ai PDL, foarte puternici în trecut şi care păreau intangibili, aşa cum era Gheorghe Flutur la Consiliul Judeţean Suceava, au pierdut în faţa contracandidaţilor USL. Mai mult, la Cluj-Napoca, Emil Boc, fostul premier, a avut o victorie chinuită, la mică distanţă faţă de contracandidatul USL, Marius Nicoară. Diferenţele sunt mari, având în vedere că la alegerile locale din urmă cu patru ani, Boc câştiga la Cluj-Napoca cu peste 75%, fiind urmat de candidatul de atunci al UDMR, Laszlo Attila, care obţinea sub 8%. Şi în ceea ce priveşte preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, candidatul PDL Alin Tişe a pierdut la alegerile de duminică în faţa lui Horea Uioreanu, reprezentant al PNL/USL, potrivit rezultatelor parţiale de ieri.
Biroul Electoral Central nu a publicat până la închiderea ediţiei rezultatele finale ale alegerilor de duminica trecută. Potrivit rezultatelor parţiale însă, USL a reuşit să se impună în cea mai mare parte a judeţelor din România, câştigând atât primăriile municipiilor reşedinţe de judeţ, cât şi preşedinţia consiliilor judeţene. Pe de altă parte, PDL are doar două judeţe în care şi-a adjudecat ambele poziţii, Arad şi Alba. Chiar dacă a mai câştigat şi alte primării de oraşe-reşedinţă, precum Cluj-Napoca, Suceava, Tulcea sau Drobeta-Turnu Severin, PDL nu a reuşit să-şi impună propunerile şi la consiliile judeţene. @N_P