Deşi are o Facultate de Protecţia Mediului, Universitatea din Oradea nu avea o specializare de ecologie propriu-zisă, unde tinerii să şi înveţe teoria aferentă, ştiinţific.
Aşa s-a înfiinţat, în 2008, la iniţiativa unor cadre ale Facultăţii de Ştiinţe, specializarea Ecologie şi Protecţia Mediului, care de atunci şcoleşte an de an circa 30 de tineri.
Omenire fără perspective
Absolventă a Facultăţii de Biologie a Universităţii clujene Babeş-Bolyai, Diana Cupşa lucrează la Universitatea orădeană din 1993. Ajunsă între timp conferenţiar, de anul trecut este şi directorul Departamentului de Biologie. Şi-a ales meseria din pasiune, atât pentru biologie, cât şi pentru pedagogie. Însă mai are un domeniu de interes: natura şi ecologia, ştiinţa protejării ei. Absolut firesc, fiindcă pune cel mai mare preţ pe viaţă.
În 2008, a fost unul dintre universitarii care a dorit înfiinţarea în cadrul facultăţii a specializării de Ecologie şi Protecţia Mediului. "Aveam la Oradea Facultatea de Protecţia Mediului, dar acolo nu există acest domeniu de studii", spune Diana, explicând legătura între specializare şi specificul facultăţii: "Ecologia este o disciplină fundamental biologică. Dacă nu cunoşti organismele, nu poţi vorbi despre relaţia între ele ori despre relaţia lor cu mediul".
Diana este absolut convinsă de necesitatea unei baze teoretice, ştiinţifice, în ecologie, mai cu seamă că în România, ca în alte ţări, se cheltuie mult pe ecologia de faţadă, adică pe seminarii ori conferinţe, fără a se pune accent pe lucrurile concrete, precum schimbarea de optică a societăţii. "Pretenţiile noastre, ca omenire, sunt tot mai mari, dar resursele se apropie de limită şi noi nu gândim în perspectivă", zice universitarul.
Teorie şi practică
Cu 40 de locuri disponibile, specializarea adună anual la admitere în jur de 30 de studenţi dornici să înţeleagă şi