Brokerul de la Eastern Securities spune că absenţa fluxurilor de capital la BVB a determinat coborârea cotaţiilor, iar acestea mai pot "bălti" la actualele niveluri
Investitorii care vor şti să dozeze acumulările în perioada următoare ar putea beneficia în câteva luni de un avans al cotaţiilor dacă băncile centrale importante dau din nou drumul la "tiparniţă"
Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o nouă şedinţă anostă, în care lichiditatea nu a depăşit decât marginal două milioane de euro. Indicii principali au avut o evoluţie neconcludentă în jurul nivelurilor de referinţă, pentru ca închiderea să fie divergentă. Astfel, indicele BET, al titlurilor blue-chip, a urcat cu 0,11% până la nivelul de 4.443,15 puncte, în timp ce indicele compozit BET-C s-a depreciat cu 0,29%, iar indicele financiar BET-FI a pierdut, de asemenea, 0,69%, până la valoarea de 20.105,68 puncte.
"În piaţă este linişte... nefiind bani", a declarat pentru Curierul Naţional Leonard Vişan, Deputy General Manager la SSIF Eastern Securities, explicând astfel rulajele mici şi oscilaţiile modeste de la cota BVB. El a adăugat că preţurile au coborât tocmai pe fondul absenţei fluxurilor de capital, iar acum ar putea "bălti" la actualele niveluri dacă din pieţele externe nu va veni un tsunami. "Sper ca statul să se ţină de programul de privatizări ca să mai intre ceva bani în piaţă pentru că altfel nu sunt perspective", a mai spus Vişan.
Transferurile însumând 5,98 milioane lei pe titlurile Fondului Proprietatea (FP) au reprezentat aproape două treimi din rulajul de 9,39 milioane lei al pieţei reglementate. Cotaţia s-a depreciat cu 1,04%, până la preţul de 0,477 lei/acţiune. În rest niciun alt emitent de la cota BVB nu a mai depăşit o valoare a tranzacţiilor de un milion de lei.
Economia nu merge, dar "tiparniţele" băncilor centrale pot duce preţurile acţi