Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava ar putea deveni obiectiv turistic de interes european. Nu este o glumă de campanie electorală, ci un proiect cât se poate de serios care vizează mai multe clădiri ridicate în perioada comunistă în 11 ţări din sud-estul Europei. Din regiunea Moldovei, pe listă mai este inclus un singur obiectiv, respectiv Piaţa Unirii din Iaşi.
Cele două lucrări de arhitectură au fost alese pentru a reprezenta România în cadrul proiectului ATRIUM (Arhitecture of Totalitarism Regims of the XX Century în Urban Management).
„Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă definirea şi promovarea unui traseu cultural având la bază construcţii reprezentative specifice arhitecturii regimului totalitar din secolul al XX-lea. Proiectul va fi finalizat prin întocmirea unui dosar care va fi transmis către Consiliul Europei pentru crearea unui itinerariu cultural european şi introducerea acestuia în Atlasul de Itinerarii Culturale Europene“, a explicat Costel Damian, manager de proiect.
Arhitectura Casei de Cultură, lăudată de specialişti
În acest moment, se lucrează la studiile de caz pentru fiecare ansamblu urbanistic în parte, iar după finalizarea proiectului itinerariul turistic va fi prezentat agenţiilor de turism care vor valorifica traseul ce include 18 localităţi din 11 ţări europene. În baza acestui proiect, care îşi propune să adune documente de arhivă despre modul în care au fost construite clădirile, ar putea fi amenajate expoziţii.
Arhitectul ieşean Alexandru Beldiman susţine că în privinţa Casei de Cultură din Suceava se poate vorbi de o lucrare de arhitectură bună, construită între 1965-1969.
„Piaţa Unirii din Iaşi este prima «operaţie» majoră în perioada comunistă. Ansamblul din plin centrul oraşului are o evidentă tentă propagandistică. În Suceava, clădirea este construită de o echipă de arhit