Cele mai vechi picturi din Europa, aflate în câteva peşteri spaniole, au fost realizate în urmă cu peste 40.000 de ani, probabil de omul de Neanderthal, un "verişor" dispărut al omului modern, potrivit unui studiu publicat joi, pentru care s-a folosit un nou procedeu de datare, informează AFP.
Această nouă datare efectuată pe 50 de picturi neolitice în 11 peşteri din nord-vestul Spaniei indică faptul că această practică artistică preistorică a început în Europa cu aproximativ 10.000 de ani mai devreme decât se credea.
Oamenii de ştiinţă aflaţi la originea acestei descoperiri au stabilit că desenul unei mâini şi câteva discuri pictate cu ajutorul unui şablon, prin suflarea vopselei pe pereţii unei peşteri din El Castillo datează din urmă cu cel puţin 40.800 de ani, cu 10.000 de ani mai devreme decât desenele şi alte decoraţiuni descoperite în peşterile din Franţa, considerate până de curând drept cele mai vechi desene artistice din Europa.
"Indicii despre prezenţa omului modern în nordul Spaniei datează din urmă cu 41.500 de ani, într-o perioadă în care trăiau încă în acel loc oamenii de Neanderthal", a declarat Alistair Pike de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, principalul autor al studiului.
"Rezultatele acestei datări arată că oamenii moderni au ajuns din Africa, iar pictura murală făcea deja parte din activităţile lor culturale sau ei au dezvoltat această formă de expresie artistică foarte repede, poate în concurenţă cu omul de Neanderthal", cu care au coexistat pentru o vreme, a explicat savantul britanic.
Se pare însă că cele mai vechi picturi neolitice descoperite până în prezent se găsesc în peşterile din Europa, nu în Africa.
Primele forme ale simbolismului uman descoperite pe continentul african, vechi de 70.000-100.000 de ani, sunt câteva perle găurite, coji de ouă gravate şi pigmenţi.
Astfel, nu es