Economia globala a mai facut cativa pasi inainte pe drumul crizei, si in luna mai, ceea ce amplifica riscurile carora Romania va trebui, treptat-treptat, sa le faca fata.
Amplificarea riscurilor pentru economia globala majoreaza insa probabilitatea implementarii unor noi stimuli economici monetari de catre marile banci centrale ale lumii, ceea ce ar putea sustine o revenire a pietelor de actiuni. Climatul macroeconomic mondial s-a deteriorat pe mapamond pe parcursul lunii mai, pe fondul reintensificarii, persistentei si propagarii crizei datoriilor suverane din Europa, relateaza Adevarul.
In Statele Unite ritmul de evolutie a economiei din primul trimestru a fost revizuit in scadere la 1,9%anualizat (de la 2,2% estimat initial). Asia resimte din plin evolutiile nefavorabile din Zona Euro, dar si semnalele de decelerare a economiei americane; astfel, industria prelucratoare din China a continuat sa se contracte in mai, conform indicatorilor HSBC.
Zona Euro a evitat la limita recesiunea tehnica (stagnare in primul trimestru al anului in termeni q/q). Aceasta evolutie a fost determinata de performanta Germaniei (crestere de 0,5% q/q). Pe de alta parte, economiile din Europa de Sud s-au contractat, pe fondul intensificarii, persistentei crizei datoriilor suverane si propagarii acesteia catre sectorul financiar-bancar privat.
Pe plan intern economia a reintrat in recesiune tehnica in primul trimestru al anului curent. Semnalele nefavorabile din sfera cererii externe (in contextul crizei din Zona Euro), dar si lipsa investitiilor de capital sau riscurile din plan politic exprima premise de mentinere a unui climat cvasirecesionist pe termen scurt. Economia globala a mai facut cativa pasi inainte pe drumul crizei, si in luna mai, ceea ce amplifica riscurile carora Romania va trebui, treptat-treptat, sa le faca fata.
@N_P