Mugur, mugurel este o faimoasa melodie din Romania de la mijlocul secolului XIX. Era considerat un cantec revolutionar, al claselor de jos, al taranimii, datorita unor versuri precum "Bate-i, Doamne, pe ciocoi / Cum ne bat si ei pe noi". Piesa a fost inclusa si in celebra culegere de "manele" (piese de folclor urban) "Spitalul Amorului" a lui Anton Pann, la 1850. Pentru ca celebrul compozitor se invartea destul de des printre cei care detineau puterea in acele vremuri, a schimbat versurile, transformandu-le intr-un cantec de dragoste, "unde amorul zboara si ii sageteaza pe tinerii indragostiti".
Asculta mai jos melodia Mugur, mugurel, interpretata in mai multe variante:
atat in varianta ansamblului Anton Pann, cu versuri "revolutionare" (dar apropiata muzical de spiritul melodiei originale)cat si in varianta proiectului Spitalul Amorului.ro (cu versurile compozitorului Anton Pann, dar intr-un format muzical modern, "electronic")Asculta si Cateva cantece din prima culegere de folclor urban a Romaniei.
Despre compozitorul Anton Pann
Anton Pann s-a nascut in Bulgaria si a fost cantaret de strana si profesor de muzica psaltica, compozitor, folclorist si scriitor, tipograf.
George Calinescu afirma ca, prin tatal sau (de meserie caldarar sau aramar), Anton Pann era roman de origine. Numele tatalui, Pantoleon Petrov, a devenit in romaneste Petroveanu, iar fiul si-a pastrat numele de Antonie Pantoleon Petroveanu, cu care si-a semnat manuscrisele pana prin 1826.
Anton Pann este considerat de multi drept compozitor al muzicii Imnului National al Romaniei, dar alte surse considera ca melodia a fost creata de Andrei Muresanu (creator al versurilor) sau de Gheorghe Ucenescu (ucenicul lui Anton Pann), ori ca ar fi inspirata dintr-o veche melodie religioasa (Din sanul maicii mele).
Despre el scria Mihai