În septembrie 2010, se stingea din viaţă, la vârsta de 63 de ani, o personalitate marcantă a muzicii româneşti, compozitorul Anton Şuteu. A creat muzică uşoară, pop, jazz, muzică de teatru, de film, pentru spectacole de televiziune, simfonică şi vocal-simfonică, muzică de cameră, deschizând nu numai "Poarta Soarelui" - pentru a cita titlul şlagărului său "Deschideţi Poarta Soarelui", despre care s-a spus că este "un model al genului de divertisment autohton împins până la limita superioară a muzicii universale din secolul XX" - ci şi poarta inimilor tuturor acelora care au înţeles valoarea muzicii sale.
Zilele trecute, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) a lansat, in memoriam, CD-ul "De Vorbă cu Mine" (vol 1) şi volumul "Deschideţi Poarta Soarelui", cu alte 9 CD-uri inserate. Prilej de a vorbi despre un compozitor dintre cei mari, care, în ultimii ani ai vieţii, a trăit şi a creat într-o alesă discreţie. Albumul "De Vorbă cu Mine" (vol. 1) reprezintă o selecţie din cele peste 80 de piese necunoscute publicului, rămase în studioul compozitorului, după moartea acestuia. Alegerea numelui de album şi a celor 21 piese lansate a fost făcută plecând de la un CD descoperit chiar de soţia compozitorului, Ioana Şuteu, printre sutele de discuri ale soţului său. Materialul audio, realizat de Anton Şuteu în 2004, purta numele "De Vorbă cu Mine". În ultima vreme a existenţei sale, Anton Şuteu a creat o muzică specială, complexă, iar albumul reprezintă o incursiune în trăirile acestuia, marcate de pierderea mamei, de credinţa sa religioasă şi de regretul că muzica românească a ultimilor ani a ajuns tot mai mercantilă, pierzându-şi rolul de regină a artelor.
Ioana Şuteu a avut amabilitatea să ne acorde câteva date în plus despre creaţia ultimilor ani ai soţului său: "CD-ul In Memoriam Anton Şuteu -"De Vorbă cu Mine" (vol.1) reprezintă o s