Nicusor Dan, fostul candidat independent la Primaria Capitalei, care a reusit sa obtina 37.000 de voturi la alegerile locale, dar nu si scaunul de consilier, a inceput lupta cu sistemul, contestand procedura de atribuire a voturilor.
In opinia sa, este inechitabil ca un candidat independent sa aiba nevoie de 5 la suta din voturi, adica de 40.000 de voturi, iar unul sustinut de un partid, sa poata intra in Consiliu cu numai 12.000 de voturi.
"Am depus astazi (vineri, n.red.) o contestatie la BEC, evident respinsa, era previzibil. Noi am contestat procedura de atribuire, iar BEC a raspuns ca a aplicat intocmai legea, ceea ce si trebuia sa faca. Aceasta a fost procedura prealabila pentru actiunea pe care o sa o depunem la tribunal, luni sau marti.
In cadrul acesteia, spunem ca procedura de atribuire a mandatelor de consilier este inechitabila, iar aceasta contravine, pe de-o parte Constitutiei, iar pe de alta parte legislatiei europene privind drepturile omului", a declarat, pentru Ziare.com, Nicusor Dan.
"Pe chestiunea prevalentei legislatiei europene, judecatorul se poate pronunta singur, pe chestiunea constitutionala trebuie ca, in cadrul procesului, sa ridicam o exceptie de neconstitutionalitate care va fi trimisa la Curtea Constitutionala", a explicat presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Nicusor Dan: Merg pana la CCR daca nu intru in Consiliu
In paralel cu actiunea de la tribunal, Nicusor Dan va scrie Avocatului Poporului o scrisoare prin care va incerca sa-l convinga pe acesta sa supuna Curtii Constitutionale mai multe articole din Legea Electorala care ii dezavantajeaza pe candidatii independenti in alegeri.
"Este vorba despre imposibilitatea independentilor de a forma liste electorale, imposibilitatea independentilor de a avea observatori in sectiile de votare si, nu in ul