La noi, la romani, inca mai persista ideea ca ceaiul e doar pentru oamenii bolnavi deoarece, in caz de boala, primul "medicament" la care se apeleaza de obicei e ceaiul. Putini stiu insa ca acesta energizeaza, tonifica, detoxifica organismul, vindeca si linisteste, calmeaza si te ajuta sa dormi bine, racoreste si, la nevoie, te hraneste.
Specialistii ne sfatuiesc sa bem ceai de placere, adica fara sa fim bolnavi. Atenti, producatorii nu s-au lasat mai prejos, scotand pe piata ceaiuri variate, frumos ambalate, cu etichete care sar in ochi, atragatoare. Si aceste ceaiuri chiar se vand, fara ca persoanele care platesc pentru acestea sa se gandeasca din ce sunt preparate si de ce au termen de valabilitate atat de indelungat.
Sa-i credem pe producatori si sa admitem ca aceste ceaiuri chiar sunt preparate, asa cum scrie pe eticheta, din plantele binecunoscute de noi, menta, sunatoare, busuioc, tei?
Faceti urmatorul experiment. Preparati o ceasca de ceai si lasati-o pe masa, in bucatarie, 10-12 ore, perioada dupa care, din aceeasi planta, preparati in acelasi fel o alta cana de ceai. Comparati culorile si veti vedea diferentele. Lasati cana de ceai pe masa trei zile si priviti-i apoi continutul. Veti observa cum lichidul din ceasca a inceput sa mucegaiasca si mirosul e de nesuportat.
Cam asta se intampla cu ceaiul vechi, dar nu la fel stau lucrurile cu produsul din comert, si asta pentru ca e garnisit cu tot felul de chimicale care sa-i mentina culoarea, gustul, limpezimea, aroma. Acele chimicale sunt inghitite, fara voie, de consumator, dar producatorului nu-i pasa, pe el il intereseaza profitul pe care-l poate obtine de pe urma naivilor si neinformatilor.
Daca te intereseaza sanatatea ta, e foarte simplu sa-ti prepari tu insuti o cana de ceai proaspat, chiar si la birou, in deplasare ori in concediu, avand mereu