Consultaţi de Parlamentul European în privinţa propunerii miniştrilor de Interne UE (cu excepţia celui român), de a exclude PE din guvernarea Spaţiului Schengen raportorii parlamentari pentru mecanismul de evaluare şi controalele temporare Carlos Coelho şi Renate Weber au subliniat importanţa liberei circulaţii, neexcluzând însă reintroducerea controalelor la frontiere, dar numai în cazuri urgente.
"Zona Schengen, fără controale la frontierele interne, este nu numai una din cele mai mari realizări ale UE, ci şi una din cele mai tangibile, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companii. Metoda interguvernamentală nu este cea bună în luarea deciziilor privind Spaţiul Schengen. În absenţa controlului Comisiei Europene, Guvernele UE au tendinţa să se acopere reciproc atunci când apar probleme. (...) În plus, există chestiunea solidarităţii cu acele state membre care sunt mai nenorocoase decât celelalte, deoarece trebuie să se ocupe de frontiera externă. Trebuie să distribuim responsabilitatea şi să ne arătăm solidari cu cei care se află într-o poziţie mai dificilă", a declarat Renate Weber.
La rândul său, Carlos Coelho a subliniat că "pentru aproape 80% din cetăţenii europeni, libertatea de circulaţie reprezintă cel mai mare succes al integrării europene", a afirmat Coelho, convins fiind că "eforturile Guvernelor de a exercita control exclusiv asupra guvernării Spaţiului Schengen nu pot fi justificate de îngrijorările privind securitatea naţională". "Controalele la frontierele interne pot fi reintroduse în cazuri urgente şi sub legislaţia actuală. Au existat deja câteva probleme legate de Schengen în UE (tensiunile franco-italiene în legătură cu imigranţii ilegali nord-africani - notează PE în comunicat). Dacă trebuie să trăim cu un Spaţiu Schengen care nu este proiect european, ci depinde exclusiv de statele membre, o să ne confruntăm cu astfel de probleme