Insomnia afectează aproximativ 30% dintre adulţi de-a lungul unui an, iar la jumătate dintre aceştia problema este cronică.Insomniaticii adorm greu şi dorm prost, se trezesc prea devreme, iar ziua sunt foarte obosiţi. Printre motivele care o întreţin sunt şi arsurile la stomac, astmul, artrita, anumite medicamente. Problema poate fi întreţinută însă şi de greşeli pe care le facem în viaţa de zi cu zi. Sursa: SHUTTERSTOCK
1. E bine să aveţi mintea limpede înainte de somn, aşa că stabiliţi o perioadă în care să "stingeţi" toate grijile. Ora de dinainte de culcare e bine să fie una relaxantă în care să faceţi doar acţiuni care vă calmează: meditaţi, ascultaţi muzică sau faceţi o baie.
2. Fără animale de companie în pat. Veţi fi treziţi noaptea când acestea se foiesc. În plus, patrupedele pot aduce microbi ce pot declanşa alergii.
3. Limitaţi lichidele, beţi rar alcool. Cu două ore înainte de culcare e de dorit să nu mai consumaţi multe lichide. În acest mod evitaţi nopţile în care vă treziţi pentru a vă duce la baie, moment după care uneori e greu să mai adormiţi. Deşi are un efect de moleşeală care vă ajută să adormiţi, consumul regulat de alcool poate aduce nopţi albe, cauzând treziri bruşte şi un somn puţin odihnitor.
Mai degrabă beţi o cană cu lapte călduţ înainte de culcare. Nu în ultimul rând, evitaţi mâncărurile grele şi mesele îmbelşugate servite târziu în noapte: veţi avea un somn agitat sau mai puţin profund.
Şi adulţii se tem de întuneric!
În mod surprinzător, insomnia în cazul multor adulţi poate fi cauzată de frică, arată un studiu recent făcut de Ryerson University din Canada. "În timpul testelor făcute în laborator, am observat că cei care suferă de insomnii clipesc mai frecvent ca răspuns la zgomotele neaşteapte", a explicat Colleen Carney, profesor asociat de psihologie.
De regulă, insomniaticii au multe temeri şi preo