Opozanta birmană Aung San Suu Kyi a sosit în Europa, pentru un turneu de 17 zile prin mai multe ţări, printre care şi Franţa. Ea urmează să fie primită ca un veritabil şef de stat, întrucât încarnează în Asia, dar nu numai, ideea de democraţie şi rezistenţa în faţa dictaturii.
În vârstă de 66 de ani, Aung San Suu Kyi a fost pentru prima dată condamnată la închisoare în 1989. Apoi ea şi-a petrecut 15 ani în detenţie sau cu statutul de domicilu forţat. Rolul ei a fost imens în declanşarea unui început de primăvară democratică în Birmania, iar Premiul Nobel pentru Pace care i s-a acordat în 1991 a avut şi el un rol de jucat.
În mai anul acesta, opozanta birmană Aung San Suu Kyi a efectuat prima sa vizită în afara ţării după 24 de ani, ea s-a dus în Thailanda. Acum, în Europa, etapele turneului său sunt Elveţia, Norvegia, Marea Britanie, Irlanda şi Franţa. La Paris ea va sosi pe 26 iunie, la invitaţia preşedintelui François Hollande. Nu este exclus va onorurile care îi vor fi acordate opozantei să-i irite pe militarii care se află în continuare la putere în Birmania, în ciuda semnelor de liberalizare.
De notat că Aung San Suu Kyi va rosti un discurs la Oslo, după 21 de ani de la primirea premiului Nobel pentru Pace. Mai bine mai târziu decât niciodată, spun unii comentatori, care rămân însă atenţi la ceea ce se întâmplă în Birmania. Chiar opozanta birmană le cere investitorilor să fie prudenţi faţă de regimul încarnat de Thei Sein şi subliniază că în Birmania reformele politice şi transformarea economiei sunt abia la început.
În aprilie, anul acesta, Aung San Suu Kyi a participat la alegerile legislative şi a devenit deputat, iar dacă democratizarea va continua în ţara sa, nu este exclus să candideze, cu şanse enorme, pentru postul de şef al statului, în 2015.
Opozanta birmană Aung San Suu Kyi a sosit în Europa, pentru un turneu de 17