În România, durerea este insuficient sau prost tratată, profesia de algeziolog nu este recunoscută şi nu există clinici profilate pe terapia durerii – acestea sunt câteva din realităţile subliniate de dl prof. dr. Ostin C. Mungiu, preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România, cu ocazia Zilelor Medicamentului de la Iaşi. Declaraţiile dsale şi ale altor lectori prezenţi la eveniment, în articolul semnat de dl Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale“ la Iaşi.
În perioada 24–26 mai a.c., la Iaşi, s-a desfăşurat ediţia a XXI-a a Zilelor Medicamentului. Manifestarea a fost concepută ca o succesiune de prezentări, comunicări ştiinţifice care au avut ca numitor comun durerea. Au fost implicaţi 40 de lectori, nume de marcă ale lumii medicamentului, atât din interiorul ţării, cât şi din afara graniţelor.
Lucrarea care a deschis seria prezentărilor s-a intitulat „Durere şi societate“ (prof. dr. Ostin C. Mungiu, dr. Bogdan Tamba). Au urmat: „Terapii biologice – biogenerice şi biosuperioare“ (prof. dr. Horaţiu Boloşiu); „Vaccinuri terapeutice în tratamentul melanomului“ (farm. dr. Robert Ancuceanu); „Spinal cord stimulation in treatment of cronic pain: indications, mecanism, efficacy“ (dr. Edith Balan, Spitalul „Carmel“, Israel). De asemenea, în prima zi au mai fost susţinute două sesiuni de comunicări – oncologie şi pediatrie – în cadrul cărora a fost abordată tema durerii. Concret, în oncologie au fost prezentate temele: „Durerea în cancer – mecanisme, tratament“ (dr. Mihai Marinca); „Terapia antiangiogenetică – mecanisme de acţiune, efecte secundare, aspecte practice“ (dr. Dana Clement); „Terapii moleculare ţintite în hepatocarcinom – sorafenib“ (dr. Bogdan Gafton). Pe de altă parte, în cadrul sesiunii axate pe durerea în pediatrie au fost prezentate lucrările: „Tratamentul farmacologic modern al aritmiilor copiilor“ (conf. dr. Constanti