Grecia se pregăteşte de alegeri legislative dificile, duminica aceasta. După alegerile de pe 6 mai, niciun partid şi nicio coaliţie nu au reuşit să formeze Guvernul, aşa că a fost nevoie ca legislativele să fie organizate din nou. Şi acum, la fel ca în urmă cu ceva mai mult de o lună, sondajele arată că niciun partid nu va obţine suficiente voturi pentru a forma Guvernul.
Tema principală de discuţie pentru toate partidele elene este programul de austeritate impus de instituţiile financiare internaţionale şi cum se poziţionează fiecare partid faţă de această problemă.
Există vreo soluţie de ieşire din blocaj?
Sondajele arată că primele două mari favorite sunt formaţiunea de stânga Syriza şi partidul de dreapta Noua Democraţie. Ambele ar urma să aibă între 22% şi 28%-29% din voturi. Şi aici apare problema. Electoratul este extrem de divizat–pe de-o parte sunt partidele tradiţionale–socialiştii din PASOK şi conservatorii din Noua Democraţie, care au guvernat ţara alternativ din 1974 şi care sunt de acord cu măsurile impuse de troică şi de cealaltă parte sunt partidele care au avut o ascensiune mai recentă, precum Syriza, tocmai pentru că se opun austerităţii.
Şi mai e o problemă: legea electorală, care a fost formulată pentru un sistem politic cu două partide şi care în aceste condiţii nu se mai potriveşte. Deci Grecia este în faţa aceluiaşi blocaj ca şi pe 6 mai.
Semnale din partea Europei înainte de alegeri
Acum două zile, noul preşedinte francez, a cărui alegere a fost aplaudată de greci a avertizat Atena că dacă nu îşi va respecta promisiunile făcute Uniunii Europene în materie de austeritate şi de reforme, vor exista ţări care vor cere ieşirea Greciei din zona euro. Însă pe de altă parte, oficiali citaţi de presa germană indicau faptul că Europa ar fi dispusă să renegocieze termenii împrumutului acordat