Cetăţenii greci, debusolaţi şi anxioşi, speră că vor găsi duminică o soluţie politică în vederea ieşirii din blocajul care le marchează viaţa cotidiană, relatează AFP.
În opinia lui Irini Tsinoglou, care priveşte afişele electorale din faţa Parlamentului împreună cu fiica şi nepoata sa, sarcina viitorului Guvern, oricare ar fi acesta, va fi enormă privind scoaterea ţării dintr-o recesiune care durează de cinci ani, căpătând aspecte de adevărată criză economică.
"Sunt furioasă. Toate planurile pe care mi le-am făcut în tinereţe s-au năruit odată cu această criză (...). Nu mai există nicio speranţă pentru viitor", declară croitoreasa pensionată, în vârstă de 60 de ani.
"Sper că un guvern va putea rezolva toate problemele oamenilor. Tinerii sunt în şomaj (52,7 la sută dintre persoanele cu vârste între 15 şi 24 de ani fără educaţie şi peste o treime dintre cei între 25-29 de ani - n. red.), sistemul de sănătate nu mai funcţionează. Şi avem impozite noi pe care nu le putem plăti în lipsa locurilor de muncă", insistă aceasta.
Odată cu criza, viaţa cotidiană devine foarte complicată.
Fără bani în faţa furnizorilor străini, circa 160 de tipuri de medicamente - de la antibiotice la antidpresive - lipsesc în prezent din farmaciile ţării, potrivit lui Kostas Lourantos, preşedintele uniunii farmaciştilor din Atena şi împrejurimi, unde se concentrează circa 40 la sută din poulaţia Greciei.
Iar pe măsură ce se apropie scrutinul, presa amplifică lista problemelor care îi ameninţă, de la penele de curent electric iminente la teama de o criză a alimentelor şi ieşirea din zona euro, dacă statul va refuza programul de austeritate impus de creditorii externi, UE şi FMI.
"Sunt confuză, dar sunt sigură de cel puţin un lucru: nu voi vota cu cele două partide care au condus ţara" în ultimii 30 de ani, declară o tânără în vârstă de 35 de ani, referind