Speculațiile că principalele bănci centrale intenționează să acționeze în mod coordonat au crescut, astăzi, după un raport mediatic conform căruia țările membre în grupul celor mai dezvoltate 20 de economii din lume (G20) pregătesc un plan prin care vor oferi lichidități piețelor financiare.
Însă observatorii piețelor au declarat că acest lucru nu se va întâmpla decât în cazul în care rezultatul alegerilor din Grecia din acest sfârșit de săptămână vor provoca „un eveniment de tip Lehman”, fapt puțin probabil să se întâmple, în opinia acestora.
„Veți observa această acțiune coordonată la nivel global în cazul în care Grecia va ieși din zona euro și acest lucru se va dovedi un eveniment de tip Lehman, fapt care va cauza o panică generală la bănci în întreaga zonă euro”, a declarat Alastair Newton, director general și înalt analist politic la Nomura International pentru CNBC, astăzi. „Vom vedea intervenția FED și a celorlalte bănci centrale. Dar nu n situația de față”, a adăugat acesta.
Pregătite să intervină
Agenția de știri Reuters a raportat, astăzi, că băncile centrale ale principalelor economii globale sunt pregătite să sprijine piețele financiare și să prevină o înghețare a creditării în cazul în care rezultatul alegerilor din Grecia de duminică va cauza panică săptămâna viitoare. Piețele au fost extrem de volatile în decursul acestei săptămâni înainte de alegerile din Grecia, unde o victorie a partidului de extremă stângă și anti-austeritate Syriza ar putea provoca ieșirea țării din zona euro și răspândirea haosului pe piețele financiare.
Ultima rundă de măsuri de facilitare cantitativă din partea Rezervei Federale a Statelor Unite și a Băncii Centrale Europene, în 2008, a fost provocată de înghețarea piețelor de creditare după colapsul Lehman Brothers, a declarat pentru CNBC Will Oswald, președintele departamentului FICC (venit