Sindicatele oferă susţinere noii puteri în schimbul răsturnării Codului Muncii: în favoarea angajaţilor şi în dauna angajatorilor.
La doar un an după ce Codul Muncii a fost fl exibilizat, sindicatele forțează întoarcerea la o formă mai rigidă, favorabilă angajaților și descurajantă pentru investitori. Guvernul cedează în fața forței de vot a confederațiilor sindicale.
Sursa: AGERPRES
La doar un an după ce Codul Muncii a fost flexibilizat, sindicatele forţează întoarcerea la o formă mai rigidă. Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt durata perioadei de probă, posibilitatea încheierii de contracte pe perioadă determinată şi renunţarea la clauza prin care concedierea liderilor de sindicat era imposibilă indiferent de motive.
Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Meridian", spune că au fost întâlniri între sindicate şi reprezentanţi ai guvernului privind modificarea Codului Muncii. "Am avut discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului, cu Marian Pop (n.r. ministrul delegat pentru dialogul social din cadrul Ministerului Muncii) şi cu Mariana Câmpeanu (n.r. – Ministrul Muncii). Am făcut câteva propuneri şi am şi discutat concret în acest sens. Suntem destul de aproape de o formă finală", ne-a spus liderul de sindicat.
Dumitru Costin, preşedintele BNS, explică de ce "este normal" ca sindicatele să dorească să modifice legislaţia. "Codul Muncii aprobat anul trecut este unul defavotabil angajaţilor şi nu respectă multe norme europene". Însă el neagă că s-ar fi consultat cu actualul Guvern. “Noi aveam o iniţiativă civică, care se va finaliza în această vară. La iniţiativa noastră au participat toate categoriile profesionale şi proiectul se găseşte pe site. Oricine îl poate ataca pentru că noi vrem să-l îmbunătăţim. La toamnă dorim ca propunerea noastră să devină lege", ne-a mai precizat Costin.
@N_P