O renegociere a programului de ajutor al Greciei de 130 de miliarde de euro (165 de miliarde de dolari) din partea FMI şi a UE este aproape inevitabilă indiferent de rezultatul alegerilor de duminică, potrivit analiştilor, dar toată lumea va trebui să facă unele concesii, relatează AFP.
Până în prezent, Fondul Monetar Internaţional şi Germania, foarte influentă în politica europeană faţă de Grecia, insistă asupra faptului că orice guvern nou va trebui să respecte promisiunile făcute în martie.
Dar ei nu vor avea de ales şi vor trebui să discute din nou cu Atena, care este deja în întârziere în privinţa unora dintre angajamente.
Analiştii subliniază că o ajustare a programului de ajutor va fi mult mai uşoară dacă ar câştiga partidul conservator Noua Democraţie (ND): liderul său Antonis Samaras a promis deja să respecte programul prevăzut, sub rezerva unor modificări.
Dar ND este cot la cot cu partidul stângii radicale Syriza al lui Alexis Tsipras, care tocmai a început să ceară o renegociere a pactului după ce a cerut timp de mai multe săptămâni abandonarea lui pur şi simplu.
Orice compromis va forţa Europa să compare riscul unei ieşiri din zona euro a Greciei cu cel al unei indulgenţe care ar putea trece drept complezenţă.
"Întrebarea este dacă noul guvern va vrea să negocieze de bună credinţă şi dacă Uniunea Europeană va vrea în continuare să ajute", rezumă fostul economist al FMI Simon Johnson, în prezent profesor la universitatea MIT. "FMI va face ce va putea, dar începem să rămânem fără opţiuni".
Jacob Kirkegaard, de la institutul Peterson pentru economie internaţională din Washington, consideră probabil un acord indiferent de rezultatul alegerilor.
"După părerea mea o victorie a Syriza nu va conduce la părăsirea zonei euro de către Grecia, aceasta fiind în opinia mea o probabilitate foarte, foarte slabă", a d