Grecia nu va părăsi zona euro, orice s-ar întâmpla în urma alegerilor de duminică, iar BNR este pregătită să apere stabilitatea financiară a românilor, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, într-un interviu pentru EVZ. Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR
EVZ: Cum vă aşteptaţi să evolueze preţurile lunile viitoare?
Adrian Vasilescu: Ne vom confrunta cu un paradox statistic: preţurile nu vor urca, dar va urca inflaţia. Probabil, către o rată pe 12 luni de 3-4 la sută, după ce în mai am înregistrat 1,79 la sută. Va fi însă un efect statistic ce se va manifesta, până în toamnă, pe măsură ce, una câte una, ies din seria de 12 luni cele patru luni – iunie, iulie, august şi septembrie – în care, în 2011, au fost înregistrate rate negative. Rata anuală (mai corect anualizată) a inflaţiei se calculează înmulţind între ele ratele inflaţiei pe ultimele 12 luni. Am ajuns la 1,79% în mai şi s-ar putea să menţinem şi iunie cu inflaţie mică. Dar către septembrie încolo vor fi creşteri. Aşadar, fără să se schimbe nimic în tabloul preţurilor, fără să se scumpescă ouăle, fără să se scumpească energia, creşte inflaţia. Către 3-4 la sută. Pe această bază este realizată prognoza BNR pentru 2012.
Cum consideraţi ne va influenţa evoluţia cursului, în special în zona inflaţiei?
Influenţa curs-inflaţie poate fi reciprocă. Se poate întâmpla să avem şi momente de nervozitate pe piaţa valutară. Au fost câteva zile, începând din 8 mai, când cursul a crescut foarte repede. Am văzut atunci o creştere a inflaţiei lunare de la 0,07%, în aprilie, la 0,20%, în mai. Asta înseamnă că şi cursul şi-a spus cuvântul. Faptul că în câteva zile am avut cinci-şase praguri ale cursului - de la 4,40 lei/euro, până la 4,46 lei/euro a influenţat şi rata inflaţiei.
Vom avea un curs de 5 lei/euro