Alegatorii eleni vor avea a doua sansa, in acest weekend, de a alege un guvern care sa isi doreasca sa mentina Grecia in zona euro si de a continua reformele necesare pentru a primi sprijin financiar din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International.
Chiar daca economia Greciei este mica, exista temerea ca problemele politice ar putea conduce la exit-ul tarii din zona euro, ceea ce ar trage in jos intreaga zona, deja destul de fragila din cauza crizei datoriilor, raspandinta in Irlanda, Spania si Italia.
In plus, acest lucru ar fi un adevarat soc pentru sistemul financiar global, intr-un moment cand economia mondiala de abia se straduie sa revina la o oarecare crestere.
Principala temere este ca alegerile de duminica ar putea avea un rezultat similar cu cele de pe 6 mai: un guvern slab, intr-un moment cand tara are nevoie clara de lideri puternici. Pana la sfarsitul lunii iunie, Grecia trebuie sa gaseasca modalitati de a mai taia din bugetul public, astfel incat sa respecte conditiile programului cu UE si FMI.
Daca nu va reusi sa faca acest lucru, Banca Centrala Europeana va intrerupe finantarea catre bancile elene, care sunt deja lipsite de bani, din cauza retragerilor masive ale depozitelor, de pana la 500 de milioane de euro pe zi.
De asemenea, in luna august, Grecia trebuie sa plateasca randamente pentru obligatiuni in valoare de 3,9 miliarde de euro, o plata care nu va putea fi efectuata daca nu va exista un guvern functional pana atunci.
Cade Grecia, cade intreaga zona euro?
Un alt risc major este, bineinteles, economia tarii, care se afla intr-un declin accentuat. Din aceasta cauza, Atena este in pericol de a ramane fara bani pentru nevoile de baza, cum ar fi medicamente si combustibil.
"Clar nu au bani pentru a acoperi nevoile de baza. Tara este in fal