Cei 20 de studenţi în anul întâi la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii au primit ca temă pentru ultimul proiect din acest semestru conceperea unor pavilioane ori standuri de carte care s-ar putea integra atât în pasajul din clădirea Bazarului, cât şi pe strada Madach Imre, care urmează să devină pietonală. Pasajul care în urmă cu câţiva ani era folosit ca un loc de vânzare a presei este acum în degradare.
Expoziţia "Regăsirea identităţii pasajului de la Bazar" a avut loc vineri, de la ora 16, pe strada Republicii, în dreptul pasajului care face legătura cu strada Madach Imre. În prezenţa mai multor cadre didactice, precum directorul Departamentului de Cadastru şi Arhitectură, Aurora Mancia ori arhitectul Cristian Puşcaş, studenţii au amenajat cele 10 proiecte, alături de care au expus şi câte o macheta a acestora.
Printre idei s-a numărat cea a amenajării la ambele intrări în pasaj a unor "perdele" de cărţi, din inox, care să aibă spaţii pentru expunerea de cărţi. De asemenea alţi doi studenţi au imaginat o bibliotecă din lemn care să preia forma pasajului.
Alţii au ales să creeze mobilier urban care să poată fi amplasat pe strada Madach Imre, fie permanent fie cu ocazia unor evenimente culturale. Astfel că proiectul "pavilionului de carte bibliosferă" propune amenajarea unor standuri speciale, în formă de sferă, unde să existe şi loc de citit, dar şi o mică bibliotecă, iar un alt grup de studenţi a propus un mobilier de "living urban", care propune nişte "canapele", care încorporează şi spaţii pentru expunerea cărţilor.
"Încercăm să atragem atenţia opiniei publice asupra acestui spaţiu care în urmă cu câţiva ani funcţiona ca un anticariat, iar acum este nefolosit. Propunem revigorarea pasajului şi credem că unele idei ar putea fi chiar fezabile şi cu ajutorul unor sponsori ar putea fi puse în practică", a declarat Adrian Hagiu, arhitec