Lipsa somnului e o dificultate de a adormi sau atunci când nu poţi să te odihneşti mai mult de două ore neîntrerupt pe noapte, ca apoi să te trezeşti foarte devreme. Liliana Simidon, specialistul Libertăţii, îţi spune cum apare această problemă şi îţi recomandă câteva leacuri. Cel mai cunoscut e cura cu ceapă înainte de culcare. Lipsa somnului e o dificultate de a adormi sau atunci când nu poţi să te odihneşti mai mult de două ore neîntrerupt pe noapte, ca apoi să te trezeşti foarte devreme. Liliana Simidon, specialistul Libertăţii, îţi spune cum apare această problemă şi îţi recomandă câteva leacuri. Cel mai cunoscut e cura cu ceapă înainte de culcare.
Atunci când somnul tău nu e unul de calitate, profund, a doua zi activitatea ta este perturbată, eşti fără vlagă, apatic. Iar în situaţia în care perioada de insomnie se prelungeşte, poţi deveni depresiv, anxios şi te poţi confrunta cu atacuri de panică. Numărul de ore de odihnă e diferit de la o persoană la alta, normal fiind suficiente 7-8 ore de somn pentru a te reface, pentru a fi în formă fizică şi mentală bună. În cazul copiilor de la 12 la 14 ani sunt necesare 10 ore de somn; în schimb, unei persoane de 80 de ani îi sunt suficiente 5-6 ore de somn pe noapte. Iată care sunt factorii perturbatori:
- Consumul de alcool (adormi aproximativ repede, ca apoi să te trezeşti cu mintea tulbure, nemaiputând să-ţi continui somnul).
- Cafeaua sau băuturile energizante.
- Prezenţa anumitor probleme familiale sau băneşti care te macină.
- Dacă ai servit o cină prea bogată înainte de culcare, sigur te vei perpeli până să adormi.
- Evită antrenamentele grele cu cel puţin 3-4 ore înainte de culcare.
- Nu viziona filme violente seara.
- Evită discuţiile în contradictoriu înainte de culcare.
- În cazul unei izolaţii fonice proaste a dormitorului, poţi apela la dopuri speciale pentru ure