Lavanda, o floare nu foarte pretentioasa, are nevoie de soare si putina apa.
Originara din zona Alpilor, are proprietati sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice si sudorifice si preparatele din lavanda - infuzia, tinctura, pulberea, uleiul gras ori otetul aromatic - sunt de mare ajutor in caz de dischinezii biliare, balonari si migrene, in nevroza si in suprasolicitare psihica, in afectiunile respiratorii si ale aparatului urinar.
Remediile naturiste din lavanda se pot prepara si acasa, in felul acesta existand certitudinea ca ai la indemana, in caz de nevoie, un produs, suta la suta natural.
Pulberea se obtine macinand fin planta bine uscata si maruntita in rasnita electrica de cafea. Se macina atata planta cat se consuma intr-o saptamana, perioada dupa care lavanda isi pierde din calitati. Pulberea se pastreaza in locuri uscate, la rece si intuneric, in borcan de sticla inchis ermetic, cel mai bine la frigider. Cate o lingurita cu pulbere, luata de trei, patru ori pe zi te scapa de agitatie.
Tinctura se obtine dintr-o parte pulbere de lavanda si trei parti alcool alimentar, vodca sau tuica preparata in casa. Vasul, sticla ori borcanul, se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, agitand, din cand in cand, continutul pentru o mai buna omogenizare.
Dupa trecerea intervalului de timp necesar macerarii, preparatul se filtreaza prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza la rece si intuneric, in sticle mici, inchise la culoare. Tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la data la care au fost culese florile. Tinctura, cate o jumatate de lingurita, de trei, patru ori pe zi, rezolva problemele cardiace provocate de stres.
Otetul aromatic din lavanda se obtine din zece linguri de pulbere peste care se toarna jumatate de litru de otet de mere. Vasu