Povestea familiei poetei românce Carmen Bugan, terorizată de regimul lui Ceauşescu, este prezentată de publicaţia „The Guardian". Detaliile sunt impresionante.
Detalii picante şi secrete din viaţa unei familii care s-a chinuit cumplit în perioada regimului lui Ceauşescu din anii 1980 sunt surprinse de cotidianul „The Guardian".
Amintiri crude din copilărie
Noaptea, tatăl poetei Carmen Bugan încerca să lupte împotriva regimului ceauşist şi compunea pamflete în favoarea democraţiei la o maşină de scris. Ulterior, el îngropa maşina în grădină, pentru a nu fi descoperit. Acesta a decis într-o bună zi să renunţe la măsura de precauţie...
În anul 1983, tatăl lui Carmen Bugan, Ion, a îmbrăcat costumul cel negru pentru ocazii speciale şi a mers la Bucureşti cu scopul de a schimba stilul de viaţă aspru al familiei sale.
A oprit Dacia cea roşie pe o stradă aglomerată şi a pus pe ea câteva bannere la adresa lui Ceauşescu şi a celor care-l susţineau.
„Criminalule, nu mai vrem să ne conduci", era mesajul unuia.
Un altul spunea: „Ce aperi de fapt? Dinastia Ceauşeştilor sau drepturile şi libertăţile oamenilor?", care se adresa Armatei, Justiţiei şi Poliţiei.
În România dicta regimul totalitarist al lui Ceauşescu. Acasă, Carmen, care atunci avea 12 ani, credea că protestul tatălui său se va sfârşi cu moartea lui. „Eu credeam că este o misiune sinucigaşă. Mi se părea că este un fel de abandon. Eu nu eram chiar pregătită să-mi sacrifice tatăl pentru vreun fel de ideal politic", îşi aminteşte poeta.
În acele vremuri, copila era furioasă. „Pentru o lungă perioadă de timp, am simţit că nu eram (membrii familiei - n.r.) destul de importanţi pentru el, cel puţin nu la fel de importanţi precum România".
În schimb, Ion îşi alesese momentul cu grijă. Soţia sa, Mioara, era în spital din cau