Ce s-a schimbat şi ce a rămas la fel în presa mondenă din România ultimelor două decenii. Personajele sunt altele, abordările sunt identice. Presa mondenă are succes chiar dacă bate pasul pe loc.
După Revoluţia din 1989, principala preocupare a românilor a devenit citirea gazetelor. Stau mărturie tirajele impresionante şi explozia de ziare şi reviste ivite pe piaţă în anii ce au urmat evenimentelor din decembrie '89. Treptat, emoţia eliberării de sub jugul comunist s-a stins, anchetele despre terorişti au fost abandonate, politicul şi socialul erau din ce în ce mai sumbre. Aşa că mai marii gazetelor au intuit o nouă nişă de interes: mondenităţile. Aşa a apărut revista „VIP", astfel s-a lansat pe un val de popularitate „Evenimentul zilei". „Salut"-ul lui George Mihăiţă a devorat şi el viaţa personalităţilor, revista „Baricada" a uitat de unde-i vine numele şi a devenit o publicaţie colorată, cu nuduri, crime şi scandal pe prima pagină.
Loredana Groza este, probabil, cea dintâi vedetă postdecembristă de prim rang. Cântecele şi rolurile controversate din filme au adus-o pe primele pagini ale ziarelor şi revistelor. „A pozat Loredana Groza goală?", sau „Loredana are un nou iubit", titra "VIP" în 1992. „Evenimentul zilei" ţinea pasul: „Loredana Groza: «Petre Roman este cel mai sexy om politic»". Despre Loredana a ieşit, în acea vreme, un zvon teribil: cum că ar avea ceva simpatii cu lesbianismul. Filmase un videoclip pentru un cântec de dragoste în care apăreau două fete, şi nu un băiat şi o fată. În faţa acestui zvon, Loredana n-a putut decât să se întrebe, contrariată: „Cum, chiar aşa zice lumea despre mine?".
Partenerul Loredanei din „A doua cădere a Constantinopolului", Aurelian Temişan, a fost şi el implicat într-un scandal monstru în 1993. La postul de radio Pro FM s-a anunţat că Temişan ar fi criminalul celebrului cantautor Ioan Luchian Mihalea (uc