Exista tentatia, o am si eu, de a lua in calcul votul politic. Atunci cand vorbim despre rezultatele exceptionale ale USL si dezastruoase ale PDL de la alegerile locale. Este gresit. Va trebui sa ne raportam exclusiv la numarul de mandate. Din aceasta perspectiva, USL detine 88 la suta dintre consiliile judetene si 65 la suta dintre primarii. Iar ce mai ramane se imparte altora. Care iau firimituri. De aici teribila panica din PDL. Dar panica nu tine loc de solutie.
Am cazut eu insumi in capcana de a compara rezultatele alegerilor locale din acest an cu cele din 2008. Este relevant doar daca ne raportam la numarul de mandate. Nu si in ceea ce priveste numarul de voturi. Sistemul uninominal pur ne confrunta cu doua realitati. Prima este ca, in momentul scrutinului, orice vot conteaza. A doua este in sens contrar. Atunci cand ne uitam la rezultate, deci dupa scrutin, voturile, in mod paradoxal, nu mai au absolut nicio insemnatate. Nu conteaza decat rezultatul acestora, facut dupa noul calcul. Deci, mandatele. Ca sa fiu mai explicit, teoretic, este posibil ca un partid politic sa aiba cele mai multe voturi si, totusi, sa ocupe un loc inferior, in ceea ce priveste numarul de mandate. Pentru ca pur si simplu aici intervine distributia si competitia din fiecare localitate. Cand USL, fosta opozitie pana mai ieri, atat de ridiculizata de catre regimul Basescu si ciracii sai, obtine 88 la suta dintre consiliile judetene, catastrofa pentru PDL este cat se poate de vizibila. Un PDL care nu mai are decat doua consilii judetene, dintre care unul e si el obtinut la mustata. Cand USL obtine 65 la suta dintre mandatele de primari si toate marile orase, cu 4 exceptii, din nou PDL se confrunta cu o situatie extrem de dramatica.
Situatia acestui partid este agravata si de efectele rapidei repozitionari a Presedintelui Traian Basescu. Acesta, pe de o parte, incearca sa se