Spiru Haret, Dunărea de Jos, Ovidius sunt doar câteva exemple recente de universităţi private, respectiv de statcare au mărit taxele de studiu. Unele dintre ele au schimbat regulile în timpul jocului: fie au mărit taxele şi pentru cei din anii 2 sau 3, fie au aplicat retroactiv anumite taxe.
Săptămâna aceasta, studenţii Universităţii Spiru Haret au ieşit în stradă, nemulţumiţi de faptul că universitatea a luat decizia dublării taxei de studiu faţă de anul trecut, de la 2.500 de lei la 5.400 de lei. Anul trecut, conducerea Universităţii a mai mărit o dată taxele, de la 1.800 de lei la 2.500 de lei.
"Considerăm intolerabilă inducerea studenților în eroare prin înmatricularea lor cu taxe mici doar pentru ca acestea să fie crescute ulterior fără măsură de conducerea universității", au declarat liderii Asociaţiei Studenţilor de la Spiru Haret.
400 de lei licenţa, la Ovidius
Febra scumpirilor nu a cuprins doar universităţile private, ci şi pe cele de stat. În pragul examenului de licenţă, studenţii Universităţii Ovidius sunt revoltaţi pentru că trebuie să plătească o taxă pentru susţinerea examenelor de licenţă sau disertaţie, indiferent dacă sunt pe locurile cu sau fără taxă. O taxă, care se încadrează între 400 şi 500 de lei pentru susţinerea examenului de licenţă sau disertaţie. taxa trebuie plătită de toţi studenţii indiferent de situaţia lor, adică pe locurile bugetate sau nu. Explicaţia este că unii dintre studenţi au urmat cursurile cu taxă în anumiţi ani, apoi au reuşit, în urma recalculării mediilor, să treacă la buget. Rectorul Universităţii Ovidius spune că taxa se plătea şi în trecut, numai că acum suma trebuie achitată şi de cei care sunt la locurile fără taxă.
Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a majorat cu sume cuprinse între 200 şi 2.000 lei, în funcţie de opţiunile facultăţilor, taxele pentru studenţii care