Disputa privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European din 28 iunie 2012 reprezinta mult mai mult decat un conflict personal intre doi politicieni.
Este simptomul maladiei extrem de grave care afecteaza sistemul constitutional si politic romanesc. Si un avertisment ca Romania nu mai poate suporta mult timp "razboiul feudal" din interiorul clasei sale politice.
Dezbaterile recente demonstreaza, cu prisosinta, actualitatea proverbului care spune ca "un nebun arunca o piatra intr-un lac si zece intelepti se chinuie sa o scoata". Cu precizarea ca cel care a aruncat "piatra" in Romania - Ion Iliescu, sub patronajul caruia s-a redactat actuala Constitutie - nu este deloc nebun si stia exact ce face, iar cei care se chinuie azi sa o scoata din mlastina democratiei romanesti mai au ceva eforturi de facut pana la atingerea intelepciunii.
Ne-am obisnuit, de 23 de ani incoace, ca orice dezbatere publica pe teme serioase sa sfarseasca in derizoriu si trivial cu mult inainte de a fi capabila sa sprijine atingerea masei critice necesare unui progres real.
Si acum lucrurile par sa evolueze dupa acelasi scenariu. Marea majoritate a analistilor si comentatorilor se refera la orice altceva decat la singura problema importanta: unele dintre prevederile esentiale ale Constitutiei Romaniei sunt politic absurde si juridic inaplicabile.
Zeci de politicieni si analisti s-au perindat la televiziuni dupa reaprinderea conflictului intre "palate". La fel de multi au aparut in presa scrisa. Cu cateva exceptii, foarte putine, precum cea a lui Dan Dungaciu, majoritatea au ratat esentialul.
Nu conteaza cine dintre Traian Basasecu si Victor Ponta "are dreptate". Deja faptul ca amandoi isi sustin punctele de vedere prin diferite articole din Constitutie, aflate in contradictie evidenta, arata unde este sursa problemei. @N_P