Laurenţiu Iancu face bere acasă şi vinde ponturi celor care vor să devină berari de apartament. "O belgiană homemade" te costă timp, malţ şi câteva echipamente.
Laurenţiu Iancu vinde doar echipamente. Berea pe care o face o împarte numai cu prietenii
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
De cum deschizi uşa frigiderului lui Laurenţiu Iancu (41 de ani), te pocneşte în faţă un miros amărui de bere. Are toate sortimentele - belgiene, nemţeşti, englezeşti. Toate reci şi făcute acasă, după reţete vechi sau îmbunătăţite după gusturile lui. E un hobby pentru buzoianul Iancu, stabilit în Capitală de ceva vreme. Din 2008, a început să facă şi bani din asta. Nu vinde bere, ci echipamente şi ingrediente celor care vor să o facă acasă.
"Business-ul ăsta l-am început ca o alternativă la o afacere pe care o aveam cu echipamente de sudură. În 2008, piaţa construcţiilor căzuse mult. Vorbeam într-o zi cu un prieten din Belgia, care îmi spunea că şi-a făcut bere acasă. Şi mi-am cumpărat şi eu un aparat, mi-a plăcut ce a ieşit. Apoi mi-a venit ideea să vând mai departe kit-uri de bere şi recipiente pentru fermentare", zice Iancu.
Îţi trebuie două lucruri ca să faci acasă "o blondă": un echipament de fabricare şi un kit care conţine amestecul de malţ, ierburi aromate şi drojdie, dar şi reţeta.
Un echipament este, de fapt, un recipient ca o găleată mai mare, în care trebuie să fermenteze berea. E gradat şi are termometru cu cristale lichide, pentru că reţetele cer adăugarea unor ingrediente numai atunci când lichidul ajunge la o anumită temperatură. Sunt, însă, două variante - pentru începători şi pentru avansaţi. "Avansaţii" primesc în plus la echipamentul standard un alt recipient, pentru amestecare, un densimetru şi un cilindru de măsurare.
Primul costă 99 de lei, al doilea 298 de lei. Mai trebuie însă kit-ul de bere, care cos