Andrei Constantin şi Dobre Ada, doi tineri studenţi în anul cinci la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii "Spiru Haret", au conceput un proiect prin care complexul Moara Assan, monument istoric aflat într-un grad avansat de degradare, ar putea fi salvat şi transformat în "Facultate de Restaurare şi Centru de Cercetare".
Proiectul tinerilor arhitecţi prevede două părţi principale pentru refuncţionalizarea clădirilor monument de arhitectură: silozul şi clădirea morii. "Pereţii silozului se află într-o stare bună, si a fost necesara doar o compartimentare interioară, pe o structură metalică metalică uşoară şi sinceră, ţinând cont că silozul are în momentul de faţă doar pereţii exteriori pe o înălţime de aproximativ 18 metri", se descrie proiectul. În ceeea ce priveşte clădirea care adăpostea mecanismele morii, tinerii propun refacerea ei în întregime, starea ei actuală de degradare fiind foarte avansată. "Mai rămân 50% din pereţii exteriori în picioare, restul a fost furat în timp, bucată cu bucată" scriu studenţii în proiectul de refacere a Morii Assan. CLICK pentru a vedea cum arată proiectul conceput de către Andrei Constantin şi Dobre Ada!
În locul ruinelor: săli de curs, bar, parcare, cazare, facultate
Sălile de curs, de cercetare, spaţiile de primire şi biblioteca Facultăţii din planul conceput sunt toate prevăzute în proiect şi sunt de asemnea încadrate într-un dintre clădirile actuale ale monumentului istoric. Cazarea, cantina, barul şi sala de evenimente au primit un corp de cladire nou "desenat într-o manieră neutră, cu respect faţă de arhitectura industrială existentă, fiind intervenţia majoră în cadrul proiectului". A doua intervenţie în cadrul ansamblului a fost realizarea unui nod de articulaţie al compoziţiei care să fie spaţiu de recepţie, nod de circulaţie, foyer, şi care şi-a găsit locul sub o parte a morii, la capătu