Jumătate din angajaţii din România sunt stresaţi la serviciu, motiv pentru care ei îşi pun sănătatea fizică şi psihică în pericol, spun specialiştii.
Criteriile primordiale ale angajaţilor în ceea ce priveşte alegerea unui loc de muncă sunt salariul oferit şi prestigiul firmei în cadrul căreia îşi vor desfăşura activitatea. „Când vine vorba despre demisie însă, studiile arată că angajaţii fac acest pas din cauza relaţiei cu şeful", spune Eduard Ezeanu, consilier în carieră. Există şi o categorie de persoane care tolerează o perioadă îndelungată tratamentele neadecvate ale şefilor. În aceste cazuri, atitudinea şefilor, mai ales a celor toxici, le poate afecta serios viaţa angajaţilor.
„Vede numai defecte"
Psihologii spun că şefii toxici sunt cei care induc frica. „Un şef toxic te face să te simţi inutil, tolerat la locul de muncă. De asemenea, un astfel de şef poate fi şi unul care îţi neagă explicit şi/sau implicit valoarea profesională şi nu numai. O asemenea persoană te stresează prin sarcini prea multe pe care le vrea rezolvate într-un timp inacceptabil de scurt, care vrea să fi rezolvat problema ieri, deşi el ţi-a semnalat problema astăzi, te hărţuieşte cu sarcini care nu cad în atribuţiile tale, dar pe care vrea să le faci doar tu şi nimeni altcineva. Un şef toxic îţi vede defectele, dar niciodată calităţile, te foloseşte la maximum, dar nu te valorizează niciodată, ci, din contră, încearcă să-ţi demonstreze cât de inutil şi lipsit de valoare eşti", explică Silvia Ungureanu, psiholog din Bucureşti.
Risc crescut de depresie
Pe termen lung, activitatea profesională desfăşurată în condiţii de stres cauzate de existenţa unui superior ierarhic toxic generează conflicte interioare şi poate determina apariţia atacurilor de panică, irascibilităţii şi, de multe ori, dezechilibrelor în plan psihic. „Mai devreme sau mai tâ