Renunţarea la moneda euro nu este o soluţie pentru Grecia, şi nici populaţia nici partidele politice nu-şi doresc să se ajungă aici, potrivit unor oameni de afaceri eleni stabiliţi în România.
"Grecia a aderat la zona euro foarte devreme, în 1981. Pentru Grecia ar fi o mare greşeală să renunţe la un efort de mai mult de 30 de ani în structurile europene. Grecia este membră în această structură comună cu mult înaintea Portugaliei şi Spaniei, care au aderat în 1985. Ţări precum Austria, Finlanda sau Suedia au intrat în 1995, cu 14 ani după.(...) Tsipras (liderul Syriza, Alexis Tsipras, n.r.) nu spune că vrea ca Grecia să iasă din euro. Este doar o interpretare a discursului său", a declarat Emmanuel Damanakis, directorul unei companii de publicitate, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV.
El a adăugat că ieşirea din zona euro nu reprezintă o opţiune pentru Grecia şi că potrivit unui sondaj recent 80% din populaţie nu vede statul în afara zonei euro.
El a adăugat că variantele vehiculate în Europa pentru Grecia sunt aplicarea unor măsuri punitive şi acordarea unui ajutor în condiţiile stabilite cu instituţiile internaţionale europene.
"Sunt mulţi care spun că Grecia trebuie să plătească pentru ce a consumat, şi noi suntem de acord, trebuie să plătim ce am consumat. În acelaşi timp, trebuie să găsim o variantă funcţională, viabilă,
sustenabilă. O variantă doar de pedeapsă nu va avea un rezultat", a apreciat el.
Damanakis a mai spus că rezultatul alegerilor de duminică din Grecia şi efectele acestora sunt foarte greu de anticipat.
Şi Mihalis Romanos, directorul unei firme importatoare de legume şi fructe, apreciază că Grecia trebuie să rămână în zona euro.
"Eu cred categoric asta. Şi UE are nevoie să rămâne Grecia în euro, din multe motive", a spus el.
Întrebat dacă recomandă României trecerea la mon