Regizorul Cristi Puiu, premiat la Festivalul de la Cannes, explică într-un interviu acordat AFP forţa de mobilizare a artiştilor care susţin Institutul Cultural Român (ICR), după ce premierul Victor Ponta a dat o ordonaţă de urgenţă care prevede trecerea acestuia de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului.
"În urmă cu zece ani, când am mers în străinătate şi am spus că vin din România, nu se vorbea decât despre Nicolae Ceauşescu şi de Nadia Comăneci. Asta era tot. Cinematografia română nu exista. În prezent, toate aceste lucruri s-au schimbat radical. Am ieşit din aceste stereotipuri nu doar datorită nouă, artiştilor, ci şi datorită ICR, care cu răbdare a promovat cinematografia română în străinătate, a stabilit conexiuni cu festivaluri prestigioase precum cel de la Cannes, punându-ne totodată în legătură cu producători, artişti şi critici din străinătate", a declarat regizorul român.
Puiu este nemulţumit de faptul că “nou veniţii la putere aruncă la coşul de gunoi tot ce a fost făcut până atunci, chiar şi lucrurile care funcţionează bine”.
“Ei vor să îşi pună amprenta asupra istoriei şi se apucă să distrugă. Institutul Cultural Român funcţionează extraordinar de bine. Ceea ce se întâmplă astăzi cu Institutul, nu a făcut obiectul niciunei consultări, deşi îi priveşte pe toţi cetăţenii, întrucât ce s-a întâmplat la ICR se poate întâmpla şi în alte instituţii", a mai spus regizorul.
Cine susţine ICR-ul
Alături de Cristi Puiu, alţi cineaşti care şi-au exprimat sprijinul faţă de ICR sunt şi Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu. Mai mult decât atât, peste 1.200 de persoane au semnat până în prezent petiţia online prin care se cere anularea ordonanţei de guvern. Printre aceştia se numără Dan şi Lia Perjovschi, Thomas Ciulei, Andrei Ujică, Alexandru şi Ada Solomon, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Ruxandra