În iunie 1973, grecii au organizat plebiscitul prin care aveau să pună capăt monarhiei. La 39 de ani de la acel moment, în iuni 2012, grecii participă la un alt vot care le va schimba viaţa. Sursa: REUTERS
Analiştii politici spun că alegerile de astăzi sunt cele mai importante de la alungarea lui Constantin al II-lea de pe tronul Greciei şi care se transformase într-un adevărat dictator. Dacă elenii vor merge pe mâna radicalilor de stânga Syriza, atunci, cele mai mari temeri ale Europei se vor adeveri: Grecia va fi scoasă din zona euro. Însă, dacă alegerile legislative vor fi câştigate de partidul conservator Noua Democraţie, Atena va depune tot efortul de a ieşi din criză, rămânând, în continuare, în zona euro.
Grecii sunt împărţiţi, iar ultimele sondaje indicau o diferenţă de procente prea mică pentru a putea face o predicţie lipsită de emoţie cu privire la partidul care va atrage cele mai multe voturi.
Astăzi, un electoral divizat şi puternic atins de criză merge la urne pentru a decide soarta Greciei. Sunt aşteptaţi la urne peste 9 milioane de persoane. ALEGERI TENSIONATE ÎN GRECIA. Sediul unei televiziuni, atacat cu grenadă. Focuri de armă în fața unei secții de votare
Fotografii Reuters au surprins, în imagini, votul istoric în urma căreia se va decide soarta Greciei.
Mai conştienţi decât oricând de valoarea pe care votul lor o are asupra viitorului ţării, mulţi greci au venit la urne însoţiţi de copii.
Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00, iar primii care au venit să voteze au fost pensionarii.
Reprezentanţii partidelor care se află în luptă au vrut să dea un exemplu elenilor şi au mers la urne de dimineaţă. În imagine, liderul partidului conservator Noua Democraţie (ND), Antonis Samaras.
Nici liderul radical de stânga, Alexis Tsipras, nu s-a lăsat mai p