Organizare ireproşabilă, invitaţi de marcă, evenimente de excepţie, o agendă arhiîncărcată şi o vreme nedrept de instabilă: aşa a arătat TIFF 2012
Ediţia cu numărul 11 marchează un moment special pentru organizatori: TIFF-ul are, începând cu 1 iunie, o casă, un loc deschis pe tot timpul anului, care este kilometrul zero al festivalului, aşa cum declara Tudor Giurgiu, dar şi un centru cultural şi de idei. O altă noutate a acestei ediţii a fost atelierul FILM-Y, din cadrul programului EducaTIFF şi dezvoltat de Danish Film Institute, care investeşte în educaţia vizuală a copiilor.
Pe scurt, la TIFF 2012, iubitorii de film au avut la dispoziţie peste 250 de producţii, din peste 50 de ţări, dintre care 12 s-au aflat în competiţie, iar cei cu un interes cinematografic extins au putut participa la discuţii informale cu actori, regizori şi muzicieni - între care merită menţionată cea cu Kjartan Sveinsson (Sigur Rós), membru al juriul TIFF - sau la concerte şi expoziţii.
„Filmul“ festivalului
La succesul acestei ediții a 11-a a Festivalului, încheiat pe 10 iunie, a u contribuit un staff de circa 250 de oameni şi de 480 de voluntari cu vârste cuprinse între 16 și 54 de ani, uniţi de pasiunea pentru film şi devotamentul faţă de primul festival de film internaţional organizat pe plaiuri mioritice. Cristian Hordilă, festival manager TIFF, susţine că acest festival este slujbă cu normă întreagă pentru câțiva dintre membrii echipei.
Mai precis, aceştia încep să lucreze pentru ediția următoare înainte ca aceea aflată în derulare să se încheie şi păstrează un soi de „black book“ al evenimentelor, numelor și ideilor nepuse încă în practică, dar de neratat la următoarea ediţie. Bugetul TIFF-ului a rămas aproape neschimbat în ultimii trei ani. Suma de aproximativ 1,6 milioane de euro provine din finanţări guvernamentale, de la instituţii de stat,