Luna iulie ar putea aduce o crestere semnificativa de preturi, odata cu deprecierea leului si incetarea efectului de baza, majorarea TVA din 2010, afirma analistii economici. De la carburanti la utilitati, produse alimentare si servicii, scumpirile vor influenta intregul lant economic.
Romania are, in prezent, una dintre cele mai mici rate de inflatie din Uniunea Europeana. In ultima jumatate de an, ne-am aflat in topul tarilor cu cea mai mica inflatie, ultima fiind de 1,79%, in timp ce media europeana a fost de 2,4%.
Daca ne uitam insa la preturile din magazine vedem ca ceea ce scrie in statistici nu prea are nicio legatura cu realitatea. Preturile au crescut, iar cel mai bine se vede acest lucru in tarifele de la benzinarii si in costul cosului zilnic, in special al produselor alimentare.
Atunci cum am ajuns sa stam atat de bine in statistici? Expertii pun aceasta situatie pe seama efectului de baza. Fata de perioada similara din 2011, cresterea preturilor nu a mai fost influentata de majorarea TVA.
"In toamna lui 2010, si mai ales in primavara lui 2011, am asistat la un val inflationist dat de majorarea TVA", a spus consultantul economic Cristian Dinulescu. "Anul trecut, pe vremea asta, aveam inflatie de 8,5% - eram lideri in UE. Acum, odata cu temperarea efectelor majorarii TVA, este normal sa ne aflam sub cifrele de atunci", a adaugat acesta.
Vestea proasta este ca luna iunie ar putea fi ultima in care cresterea preturilor va fi incadrata intr-un interval inflationist stabil. Din iulie, preturile vor creste, potrivit estimarilor expertilor, cu cel putin 3-4%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, nou minim istoric al ultimilor 23 de ani. Eurostat