Spania si Italia, aflate in mijlocul crizei economice din Europa, au promis ca vor lua noi masuri pentru a-si repara finantele publice, in timp ce costurile de imprumut au urcat, din nou, la un nivel alarmant, inainte de alegerile din Grecia.
Insa cancelarul german, Angela Merkel, a facut un nou apel catre partenerii europeni si Statele Unite, pentru ca sa garanteze depozitele bancare din uniunea monetara, potrivit
gulf-daily-news.com.
Datoria guvernamentala a Spaniei a atins, in primul trimestru al anului, nivelul ingrijorator de 72% din produsul intern brut (PIB). In plus, dobanda la obligatiunile cu maturitate la 10 ani a atins, marti, pragul de 7%, considerat nesustenabil, dupa ce Moody's a retrogradat tara la Baa3, adica la doar o treapta deasupra categoriei junk.
Statul iberic deja a cerut ajutor pentru recapitalizarea bancilor, care se ridica la 100 miliarde de euro.
"Nu este o situatie care poate dura la nesfarsit. Sunt convins ca vom continua seria reformelor, pentru a ajuta finantele publice", a precizat ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.
In acelasi timp, in Roma, minstrul Afacerilor, Piero Giarda, a precizat ca Italia va taia 5 miliarde de euro din cheltutielile guvernamentale, suma care va fi folosita pentru reconstructia zonelor lovite de cele doua mari cutremure, de la sfarsitul lunii mai.
De asemena, si costurile de imprumut ale acestui stat au crescut, in ultima saptamana, pana la 5,3%, cel mai ridicat nivel din decembrie.
Avansul dobanzilor la obligatiunile guvernamentale al acestor doua state reflecta ingrijorarea investitorilor ca uniunea monetara nu a fost in stare sa tina in frau criza economica, care se poate accentua, dupa alegerile de duminica din Grecia, ce ar putea duce la iesirea acestei tari din zona euro.
"Scrutinul din statu